Како најбрзо да се опоравите по царски рез и што никако не смеете да правите

Иако медицината денес е напредната и царскиот рез веќе не претставува толку ризична операција, сепак неопходно е време за опоравување и зараснување на раната.

Царскиот рез е операција со која бебето се раѓа низ рез на стомачните ѕидови и матката. Како и по секоја друга операција, и по царскиот рез потребно е време за опоравување при што најважно е зараснувањето на раната. Опоравувањето обично трае шест недели, а во тој период жената треба да внимава, односно да избегнува некои активности. Прочитајте што се мајките не би смееле да прават додека се опоравуваат од царскиот рез.

  • Да подигаат ништо потешко од бебето, како и да ги избегнуваат сите останати потешки физички активности.
  • Обврските во домот да ги сведат на минимум, за да може раната побрзо да заздрави.
  • Да внесуваат доволно течности.
  • Некои движења се болни и неколку месеци по породувањето.

По царскиот рез жените имаат проблем со столицата, бидејќи абдоменот е болен и чувствителен. Затоа е важно да се внесува доволно вода, здраво да се храни и движи за цревата да бидат поактивни.

  • Избегнувајте да спиете на стомак
Царскиот рез е операција при која бебето се пораѓа низ рез на стомакот и матката.

Спиењето на стомак може да го продолжи времето на зараснување на раната со оглед дека е под притисок. Спиењето на страна  е нјадобрата опција.

Избегнувајте да користите скали најмалку две недели по царскиот рез. Кога ќе почнете да користите скали, чекорете полека и внимателно.