Како се поставува дијагнозата на ангина? (2)

Болка во грлото и зголемена телесна температура се први знаци на ангина. Поголемите деца се жалат дека грлото прво ги гребе, а потоа ги боли, телесната температура брзо се зголемува, а кај помалите деца, таа често е прв знак на болеста.

Лекарот при преглед го воочува воспаленото ждрело, зголемените крајници со гнојни чепови. На непцата неретко се видливи и мали островца на крвавење – петехии. Тие, исто како и гнојните чепови, укажуваат дека се јавила стрептококна инфекција. Во запуштени случаи на болеста, крајниците се толку зголемени, да воздухот тешко се пробива кон белите дробови.

Лимфните јазли на вратот се зголемени, иако не се огромни (како на пример при инфективна мононуклеоза, која неретко се меша со ангината).

  • Треба ли да се направат некакви анализи?

Брис од грлото е едноставен и добар начин да се потврди дијагнозата на ангина.

  • Дали резултатот од брисот е неопходен за почнување на терапија?

Кога лекарот со преглед јасно ќе ги забележи сите знаци на ангина, вклучувајќи и гнојни чепови, не е потребно да се чекаат резултати од брисот, за да се почне со терапија. Бидејќи е јасно дека се работи за ангина, педијатрите велат, дека нема потреба детето да се остави без терапија до резултатите од брисот. Одложувањето на терапија само помага при ширење на бактеријата и појавата на компликации.

  • Како се лекува?

Столб на терапијата се натибиотици од групата на пеницилин. Лекувањето, во зависност од тежината на инфекцијата, трае од седум до десет дена.

  • Дали секое болно црвено грло е почеток на ангина?

Секако дека не, велат педијатрите. Со оглед на големиот стрептококни болести може лесно да се докажат со обичен брис, не треба секое црвено грло да се смета за почеток на ангина. Ако детето е без висока температура, и добро расположено, мала е веројатноста сека ќе задоцните со терапијата, ако ги почекате резултатите од брисот. Најлоша варијанта е самоиницијатно земање на антибиотици, оти тоа е најкусиот пат кон развој на резистенција на бактериите.