Климатските промени влијаат и на породувањето: Има сè повеќе предвремено родени бебиња

Глобалното затоплување може да доведе до поголем број на предвремено родени деца, покажуваат резултатите од ново истражување.

Набљудувајќи ги скоковите на температурата и бројот на предвремено родени бебиња во последните дваесет години, истражувачите процениле дека во САД во просек се раѓаат околу 25.000 бебиња, поради влијанието на климатските промени. Секоја година поради глобалното затоплување мајките губат околу 150.000, за развојот на бебето многу важни, гестациски денови, покажуваат резултатите од студијата објавена пред неколку дена во списанието Nature Climate Change.

Истражувањето опфатило 56 милиони породувања ,а научниците дошле и до заклучок дека за време на жешките денови, се бележат во просек пет отсто повеќе породувања, кои ги објаснуваат со последици од хормонални промени кај трудниците.

“Овие истражувања се од голема важност со оглед на новите докази дека здравјето во раниот период од животот има трајно влијание на идното здравје на детето и неговите когнитивни способности„ ,истакнува коавторот на студијата, Алан Барека од Институтот за животна средина во Калифорнија.

“Климатските промени ссе причина за поголема изложеност на трудниците на екстремни жештини, особено во топлите делеови на планетата, во кои е тешко да се заштитат жените од превисоките температури“, изјавил д-р Мичел Крамер,од катедрата за акушерство и гинекологија во Њујорк, истакнувајќи дека е важно итно да се превземат одредени мерки за да се заштитат сите идни мајки.