Кога е препорачано време за забременување по царски рез?

„Општо правило е дека треба да почекате помеѓу 18 и 23 месеци, а истиот период се препорачува како пожелен и за жените кои своето прво дете го родиле вагинално“, објаснува гинекологот Брус Флам.

Во последните години Светската здравствена организација препорачува втора бременост дури две години по првата, без разлика дали првото дете е родено со царски рез или по природен пат, што значи дека интервалот помеѓу две раѓања треба да биде две години и девет месеци. Од друга страна, американското Министерство за здравство препорачува да се почека три години.

Меѓутоа, бројни медицински истражувања покажале дека е важно да се причека најмалку 18 месеци по раѓањето на детето со царски рез.

„Општо правило е дека треба да почекате помеѓу 18 и 23, а истиот период се препорачува како пожелен за жените кои своето прво дете го родиле вагинално“, објаснува гинекологот Брус Флам.

Иако ова изгледа како долг временски период, изненадувачки, колку подолго е потребно за заздравување на лузната, толку подобро, велат експертите. Особено ако второто породување ќе биде вагинално, експертите потсетуваат дека телото на мајката поминало низ силна траума – прво поминало низ бременост, а потоа и низ породување, а тоа извршено со операција. Поради сето ова, неопходно е жената да се опорави на вистински начин и да ги надомести хранливите материи кои нејзиното тело ги изгубило давајќи му ги на бебето.

„На пример, може да бидете анемични затоа што целото ваше железо е дадено на бебето и плацентата за време на бременоста“, напоменува д-р Флам.

Многу мајки се загрижени дека нивната лузна од царски рез може повторно да се отвори за време на природно породување. Сепак, ризикот од ова е многу мал, но постои ако интервалот помеѓу две бремености бил пократок. Исто така, бременоста што следи веднаш по породувањето со царски рез го зголемува ризикот од проблеми со плацентата.