КОГА МОЖАМ ДА ПОЧНАМ ДА ВОЗАМ ПО ЦАРСКИОТ РЕЗ? Еве кои други активности треба да ги одложите додека не закрепнете

Општо правило е, ако се опоравувате од царски рез, не треба да возите најмалку 2 недели од денот на породувањето. Меѓутоа, во зависност од вашиот процес на опоравување, можеби ќе треба да почекате подолго пред да почнете повторно да возите.

Имајте на ум дека ова не е исто како да кажете дека воопшто не треба да бидете во автомобил. Сосема е во ред да се биде патник во автомобил, но како возач почекајте барем додека вашиот гинеколог не каже дека е во ред, пренесува Healthline.

Зошто морате да почекате?

Загриженоста во врска со царскиот рез и предвременото возење се фокусира на вашите физички способности и ризиците поврзани со дејството од лековите против болки.

Царскиот рез е голема операција, што значи дека доаѓа со сериозни ризици и последици во периодот на опоравување. Не е невообичаено вашиот опсег на движења да биде ограничен поради местото на резот и мускулите зафатени во текот на зафатот.

Ова значи дека едноставните, но неопходни движења како што се следниве може да влијаат на вашата способност за безбедно возење:

  • Вртење на главата за да ги проверите слепите точки
  • Движење на ногата за да ги допрете педалите
  • Врзување на појас
  • Триење на долниот дел од појасот од стомакот

Дотолку повеќе, поради болката која често се поврзува со закрепнувањето од царски рез, вообичаено е да се потребни лекови на рецепт за справување со непријатноста.

Како таков, постои ризик да можете да возите додека се опоравувате, со потенцијално намалено време на реакција. Ова може да ве направи небезбеден возач.

Што друго може да почека

Не се напрегајте додека се опоравувате од царскиот рез. За добро да се опоравите, следете ги препораките подолу. Меѓутоа, ако се сомневате дали активноста е добра идеја за време на раниот период на опоравување со царски рез, разговарајте со вашиот гинеколог.

  • Избегнувајте да кревате нешто потешко од вашето бебе во првите 6 до 8 недели.
  • Избегнувајте интимни односи во првите 4 до 6 недели.
  • Почекајте 4 до 6 недели пред да се вклучите во тешка работа или вежби што може да предизвикаат отежнато дишење.
  • Почекајте да ви заздрави резот пред капење или пливање.