Која масажа најбрзо и докажано го смирува бебето

Оваа едноставно масажа пред се ќе го смири бебето, но истовремено ќе помогне во јакнење на мускулно-коскениот систем, ќе ја подобри циркулацијата и тонусот на мускулите. 

Вашето бебе плаче и никако не можете да го смирите, а при тоа е здраво, нахрането, и преповиено? Обидете да го смирите со масажа на стапалата.

Масажата се прави час и половина по хранењето, или два до три часа пред спиење. Освен што ќе го смири, оваа масажа ќе помогне и за јакнење на мускулно-коскениот систем, ќе ја подобри циркулацијата и тонусот на мускулите кај детето.

Препорака е масажата да се избегнува кога детето има зголемена телесна температура, инфекција или иритација на кожата.

ТЕХНИКА НА МАСИРАЊЕ

Кај бебе кое има помеѓу два и три месеци се започнува со пет, шест лесни движења на вашите палци, по страничните делови на стапалото. Потоа се прават движења како да наизменично се испишуваат бројките седум, па осум. Тоа трае две минути. На крајот лесно направете шест движења нагоре-надолу по табаните на детето.

За време на масажата зборувајте му на вашето бебе.

Кај бебе кое има помеѓу четири до седум месеци, направете го истото што е веќе споменато, но додадете и пет лесни движења со притискање на вашиот палец на делот на табанот, под прстите и тоа нека трае седум минути. На крајот кружете лесно со палецот по стапалаото, исто така во траење од седум минути.

Кај бебињата постари од осум месеци, додадете и масажа на секое прсте одделно во вкупно траење од 10 минути.