Мажите навистина не го слушаат плачењето на бебето навечер или глумат?

Жените имаат развиен инстикт поради кој силно реагираат на детскиот плач, дури и ако не се мајки!

Многу исцрпени мајки се сомневале дека партнерите се преправаат дека спијат кога детето ќе почне да плаче во текот на ноќта. Но, најново истражување покажува дека мажите навистина црвсто спијат.

Звуците кои ги испушта бебето, мажите не ги слушаат, но затоа ги слушаат звуците од автомобил, ветер и здодевна мува. Научниците ја мереле активноста на потсвеста во текот на спиењето кај мажите и кај жените, а откриено е дека постои значајна разлика помеѓу половите.

Жените имаат развиен мајчински инстикт поради кој силно реагираат на детскиот плач, па дури и ако самите не се мајки.  Откриено е и дека жените по прекин на сонот, потешко повторно заспиваат во споредба со мажите.

“Ништо не ги прави луѓето толку депримирани како прекинатиот сон, особено кога тоа се случува неколку ноќи по ред. Затоа жените кои имаат мали бебиња може да бидат во навистина лоша состојба, што не може да се кажи и за нивните партнери“, појаснува психологот Дејвид Луис.