Минимум килограми што би требало да ги добиеш во бременоста

За идеално се смета ако трудницата до крајот на бременоста се поправи од 12 до 16 килограми, а детето најчесто тежи помеѓу 2,5 и 4,2 килограми. Прочитајте на што се се распоредени останатите зголемени килограми и колку во просек се зголемува тежината на градите.

За здрава бременост и здраво дете, најдобро е жената со нормална телесна тежина да ја зголеми истата од 12 до 16 килограми. Но, можеш вкупно да добиеш и повеќе и помалку килограми. Тежнеј на постепено и постојано зголемување на твојата телесна маса, но имај предивд дека секоја жена има индивидуални особини.

 • ПРВ ТРИМЕСТАР

Доколку не си имала проблеми со повраќање, може во овој период да добиеш еден до два килограми, односно околу 10 проценти од вкупната тежина што ќе ја добиеш во бременоста. Идеален пораст на тежината до крајот на овој период изнесува два килограми, односно 450 до 680 грама месечно.

 • ВТОР ТРИМЕСТАР

Во идните три месеци може да очекуваш да добиеш пет до седум килограми, односно 50-60 проценти од вкупното зголемување на тежината. Идеален пораст на тежината до 28. недела изнесува девет килограми, односно 230 до 340 грама неделно.

 • ТРЕТ ТРИМЕСТАР

Во текот на последните месеци веројатно ќе добиеш уште околу четири килограми, односно 30-40 проценти од вкупниот пораст на тежината во бременоста. Идеален пораст на тежината до крајот на бременоста изнесува 12 килограми, односно 340-450 грама неделно.

ШТО СЕ ЈА ЧИНИ ВКУПНАТА ТЕЖИНА ДО КРАЈОТ НА БРЕМЕНОСТА?

Вкупно добиената тежина, помеѓу 12 и 16 килограми, се состои од:

 • Дете од 2500 до 4200 грама
 • Посетлка околу 700 грама
 • Плодова вода околу 900 грама
 • Зголемување на градите од 450 до 1350 грама
 • Зголемување на матката околу 900 грама
 • Залихи на масти и зголемување на мускулната наса од 1800 до 3800 грама
 • Зголемен волумен на течнос од 900 до 1350 грама
 • Зголемен волумен на крв од 1350 до 1800 грама