Може ли децата да спијат со миленичето во ист кревет?

Децата често сакаат да си легнат на спиење со домашното милениче. Има ли опассност во заедничкото спиење и како да се осигурате да не дојде до зараза?

Некои сопственици на домашни миленичиња ги пуштаат животните во кревет со нив како “психичко опуштање“, но стручњаците препорачуваат дека на тој начин може да внесат најразлични патогени организми во својата околина, Патогените организми се инсекти кои лесно може да преминат од животното на човекот и да пренесат некоја заразна болест.

Иако ретко, може да дојде до зараза

Бруно Хомел, професор од Универзитетот во Калифорнија, објаснува дека можноста за зараза при делење на креветот со миленичето е ретка, но децата и лицата со ослабен имунитет, сепак треба да бидат внимателни.

“Иако ретко, до зараза може да дојде и таа може да биде многу сериозна. Не зборувам за тоа да ги испаничам или исплашам луѓето, туку да бидат свесни за потенцијалните последици“.

Ризикот е намален ако редовно се посетува ветеринар

Забележани се случаи каде возрасно лице спиело со куче кое незабележително му ја излижало раната и сопственикот добил менингитис.

“Ако имате куче или мачка за кои се води се сметка, кои редно посетуваат ветеринар, вакцинирани се и исчистени од паразити, тогап ризикот е значајно намален“, советува проф. Хомел.

Треба да се има на ум дека миленичињата носат психичка поддршка, пријателство и го подобруваат здравјето поради честите прошетки во природа. Затоа, стручњаците заклучуваат дека животните се драгоцени сопатиници со кои може да се дружиме без страв, ако водиме сметка за нив.