Нега на лицето по породувањето

Негата на лицето по породувањето бара посебна рутина поради хормоналните промени, но и фактот дека доилките треба да водат сметка што стават на себе и во себе.

Зголеменото ниво на хормони поттикнува рзвој на пигментација на лицето, т.н. мелазма, но и акни, како и испукани капилари и егземи. Негата на лицето по породувањето мора да биде блага и прилагодена на мајките ако дојат.

АКНИ

Акните кај некои жени ќе бидат појава со која безупешно ќе се борат во првоте месеци по породувањето. Одредете го типот на кожата по породувањето, и прилагодете ја рутината на нега и чистење на кожата според типот на кожата. Негата треба да биде блага, но и ќе потрае извесно време, додека телото не се врати во хормонален баланс.

СУВА КОЖА

Поради промена во нивото на хормони, за време на бременоста, но и потоа може да се јави егзема, односно атописки дерматитис. Таа состојбе е минлива, а од жената изискува нежна и смирувачка нега.

МЕЛАЗМА

Мелазмата е хиперпигментација на кожата, а најчесто се јавува на лицето и подрачјето околу брадата и устата. Мелазмата не треба посебно да се третира, оти се повлекува сама во рок од неколку месеци. Она што е потребно, како и вообичаено, да се става заштита од сонце, и редовно да се хидрира лицето.