„Њујорк тајмс“: Како НЕ ТРЕБА да ја носите заштитната маска (илустрации)

Маските нудат ограничена заштита и најдобро функционираат во комбинација со миење на рацете и социјално дистанцирање

Секогаш мијте ги рацете пред и откако ќе носите маска

×

НЕ ЈА НОСЕТЕ МАСКАТА ПОД НОСОТ

×

НЕ ЈА ОСТАВАЈТЕ БРАДАТА ИЗЛОЖЕНА

×

НЕМОЈТЕ ДА ЈА НОСИТЕ МАСКАТА ЛАБАВО, СО ПРАЗНИНИ ОД СТРАНИТЕ

×

НЕ ЈА НОСЕТЕ МАСКАТА ТАКА ШТО ЌЕ ГО ПОКРИВА САМО ВРВОТ НА ВАШИОТ НОС

×

НЕМОЈТЕ ДА ЈА СПУШТАТЕ МАСКАТА ПОД БРАДАТА ЗА ДА СЕ ПОТПИРА НА ВАШИОТ ВРАТ

НОСЕТЕ ЈА МАСКАТА КОМПЛЕТНО, ОД ГОРЕ ПА СЕ ДО ДОЛЕ ПОД БРАДАТА. ЗАТЕГНЕТЕ ГИ УБАВО ЈАМКИТЕ ИЛИ ВРВКИТЕ ЗА ДА НЕ ОСТАНАТ ПРАЗНИНИ ОД СТРАНИТЕ

Откако ќе ја наместите точната позиција за носење маска, следете ги овие совети за да бидете безбедни:
  • Секогаш мијте ги рацете пред и откако ќе носите маска;
  • Користете ги врвките или јамките за да ја ставите маската и да ја извадите;
  • Не ја допирајте предната страна на маската кога ја вадите;
  • Ако живеете во стан, извадете ја маската дури кога ќе влезете дома. Лифтовите и скалите можат да бидат високо заразни области;
  • Секојдневно перете ја и испеглајте ја вашата памучна маска и чувајте ја на чисто и суво место;
  • Немојте да имате лажно чувство на безбедност;

Маските нудат ограничена заштита и најдобро функционираат во комбинација со миење на рацете и социјално дистанцирање. „Едното не го исклучува другото“, вели д-р Сидарта Мукерџи, професор по медицина на Универзитетот Колумбија. „Тие меѓусебно си ги надополнуваат ефектите“.

(Извор: Њујорк тајмс)