По губење на сетилото за вкус и мирис, некои пациенти со Ковид-19 го губат и осетот за допир

Истражувачите велат дека нивните откритија би можеле да им помогнат на земјите кои имаат ограничен број тестови на коронавирус во одредување на приоритетите при тестирањето

Резултатите покажуваат дека функцијата на сетилата за мирис, вкус и допир значително се намалува за време на болеста

Губењето на мирис и вкус е еден од симптомите карактеристични за Ковид-19, но истражувањето на Еврејски универзитет во Ерусалим покажало дека некои пациенти заболени од Ковид-19 исто така може да го изгубат и осетот за допир.

„Нашите откритија покажуваат дека Ковид-19 широко влијае врз хемосензорната функција и не е ограничен на губење на мирисот и дека нарушувањата во овие сетила би можеле да бидат знак на инфекција со коронавирус“, рече професорката Маша Нив, продекан на Еврејски универзитет во Ерусалим.

Спроведени се бројни студии кои ја испитувале врската помеѓу Ковид-19 и губењето на мирис и вкус, но малку истражувања се фокусираат на допирот.

„Резултатите покажуваат дека функцијата на сетилата за мирис, вкус и допир значително се намалува за време на болеста. „Овие симптоми можат да бидат важни за разликување на Ковид-19 од некои други вирусни инфекции“, се вели во студијата

Во овој случај, Глобалниот конзорциум за хемосензорни истражувања спровело меѓународно истражување кое опфатило 4.039 пациенти со Ковид-19, пренесува „Џерусалим пост“. Оваа студија вклучувала луѓе од 40 земји, а истражувачите ги анализирале сетилата за мирис, вкус и допир пред и по болеста, и да пријават какви било назални блокади.

„Резултатите покажуваат дека функцијата на сетилата за мирис, вкус и допир значително се намалува за време на болеста. „Овие симптоми можат да бидат важни за разликување на Ковид-19 од некои други вирусни инфекции“, се вели во студијата.

Истражувачите велат дека овие откритија би можеле да им помогнат на земјите кои имаат ограничен број тестови на коронавирус во одредување на приоритетите при тестирањето.