ВАШ ПЕДИЈАТАР ПОДКАСТ СО ПРИМ. Д-Р МЕД. НАУКИ ДУШКО ФИДАНОВСКИ: Најчести компликации кај предвремено родени деца и доаѓање дома

Никој не е подготвен на предвремено породување, престојот на неонатална интензивна не е дел од ничиј план за раѓање. Едноставно се случува, а кога ќе се случи, најбитна е негата и тимот на лекари кои ќе се погрижат вашата приказна да има среќен крај

Бебињата кои се раѓаат порано, пред очекуваниот термин, кои имаат здравствени проблеми или поминале тешко раѓање, одат на Одделот за неонатална интензивна нега во болницата, популарно наречен NICU, што е кратенка за „единица за интензивна нега за новороденчиња“, каде што се под деноноќен надзор и нега од тим на стручњаци.

Колку долго ќе останат – зависи од нивната здравствена состојба. Некои бебиња ќе останат само неколку часови или денови, додека други ќе останат со недели или месеци.

Прим. д-р мед.науки Душко Фидановски

Никој не е подготвен на предвремено породување, престојот на неонатална интензивна не е дел од ничиј план за раѓање. Едноставно се случува, а кога ќе се случи, најбитна е негата и тимот на лекари кои ќе се погрижат вашата приказна да има среќен крај.

На тема најчести компликации кај предвремено родени деца и доаѓање дома во новото издание на подкастот „Ваш педијатар“ разговараме со примариус д-р Душко Фидановски, доктор на медицински науки, специјалист педијатар – неонатолог и еден од основоположниците на првото Одделение за неонатална интензивна терапија на Клиниката за детски болести.