Поради овие симптоми кај децата, родителите често се грижат, a нема потреба

Најважно е да обрнете внимание на симптомите и да заклучите дали навистина е во прашање нешто сериозно или ситуацијата сепак е бенигна.

Нормално е да се загрижите за вашето дете кога не се чувствува добро. Најважно е да обрнете внимание на нивните симптоми и да заклучите дали навистина е во прашање нешто сериозно или ситуацијата сепак е бенигна.

ПОВРАЌАЊЕ

Ова е нешто што често се случува и генерално нема никаква врска со некој сериозен проблем. Вашето дете најверојатно јаде премногу или има настинка. Родителите често паничат, но иако ова е гадно и изгледа страшно, не е голем проблем.

Лекарите препорачуваат да му давате на детето што е можно повеќе течности и да се погрижите да има доволно свеж воздух, како и да му го загрее стомакот.

ЗАТНАТ НОС

Ова е уште еден проблем што се случува често. Децата во просек се разболуваат шест до осум пати годишно од инфекции на горните дишни патишта. Меѓутоа, родителите се плашат кога нивното бебе или мало дете има затнат нос, што му го отежнува дишењето, особено навечер.

Лекарите не потсетуваат дека тоа лесно може да се лекува дома. Тие препорачуваат употреба на физиолошки капки за да се исуши слузницата.

БОЛКИ ВО СТОМАКОТ

Болките во стомакот се исто така честа појава и обично се случуваат кога детето ќе се прејаде или ќе изеде храна која не е добра за неговиот желудник. Иако може да изгледа застрашувачки, не бара посета на лекар додека не почне да го спречува вашето дете нормално да ги извршува секојдневните активности.

Најновите истражувања дошле до заклучок дека помалите деца може да кажат дека стомакот ги боли кога чувствуваат стрес или вознемиреност, па не би било лошо да разговарате со нив кога ќе ви се пожалат.

ДИЈАРЕА 

Често се случува на децата да им се расипе желудникот, а со тоа често доаѓа и дијареа. Проливот не е лесен за децата, но не е причина ниту за посета на лекар. Како што тврдат лекарите, најважно е да му давате на вашето дете многу течности и лесна храна.

Исхраната може да вклучува: банани, јаболка, леб, итн. Грејте му го стомачето и не грижете се дури и ако тоа потрае неколку дена. Се додека не дехидрираат, добро е.

ГЛАВОБОЛКА

Главоболката се јавува кај децата, исто како и кај возрасните. Сепак, тоа обично не е резултат на нешто сериозно. Според лекарите, ова е најчесто резултат на тоа што вашето дете заборава да пие вода, премногу скока или стресува за домашните задачи.

За да му помогнете на вашето дете, погрижете се да пие доволно вода и да има можност да се опушти. Лекарите често препорачуваат децата да се одморат кога имаат главоболка.

ТЕМПЕРАТУРА

Температурата може да биде знак дека на детето му никнуваат заби, има стомачни проблеми или настинало. Сериозноста на ситуацијата зависи од температурата. Доколку не надминува 39 Целзиусови степени, можете да ги лекувате дома. Лекарите истакнуваат дека е важно родителите да запомнат дека температурата е само дел од одбранбениот систем на телото и дека, во повеќето случаи, не е премногу сериозна.

ЛЕТАРГИЈА

Нешто што редовно ги загрижува родителите е кога нивните деца се однесуваат поинаку, особено кога губат енергија. Меѓутоа, лекарите имаат едноставно објаснување за ова: вашето дете веројатно само расте.

Како што минуваат низ фазите на растење, децата може повеќе да спијат и да бидат мрзливи. Се додека не се однесуваат вака подолг временски период и имаат периоди на среќа и енергичност помеѓу лошите периоди, тоа е сосема нормално.

МОДРИНКИ

Децата често паѓаат и добиваат модринки, ова е само последица на интензивна игра. Лекарите велат дека нема причина за загриженост, се додека модринките не се екстремни. Лекување не е потребно бидејќи модринките обично исчезнуваат во рок од неколку дена.

ПОВЕЌЕ СПИЕЊЕ

Родителите се убедени дека на нивните деца им треба повеќе сон отколку што добиваат, но не се сигурни колку повеќе. Лекарите објаснуваат дека на децата на возраст од една до две години им требаат околу 11-14 часа сон, со дремките кои ги имаат во текот на денот.

Но, децата на возраст од три до пет години треба да спијат околу 13-14 часа навечер, без да спијат во текот на денот. Ова е нешто што понекогаш ги загрижува родителите, но е сосема нормално.

ВОСПАЛЕНИЕ НА ГРЛОТО

Воспалението на грло е болно, но во повеќето случаи не е причина за загриженост. Претежно е симптом на настинка, грип или вирус и ќе помине за десет дена. Топол чај од нане може да му помогнена детето, болното грло побрзо да заздрави.

КАШЛИЦА

Кашлицата е уште еден пример на нешто што звучи страшно, но обично не е сериозно. Ова е чест симптом на вирус и не се потребни антибиотици. Лекарите препорачуваат користење домашни лекови и избегнување на храна и пијалаци кои дополнително може да го иритираат грлото.

ОСИП

Кај бебињата и малите деца осипот е честа појава. Осипите од пелени и осипите по лицето се безопасни и може да се лекуваат дома. Според лекарите, треба да бидете сигурни дека пелената на вашето дете е сува поголем дел од времето, рацете чисти, а кожата заштитена.

Посетата на лекар не е потребна, освен ако осипот не предизвика болка.

ЗАПЕК

Слично на дијареата и болките во стомак, запек може да се случи поради нешто што вашето дете јадело, а што не му одговара. Лекарите препорачуваат да му дадете на вашето дете многу течности и да почекате околу седум дена. После тоа, ако запекот не помине, треба да посетите лекар за да се види што може да му помогне на вашето дете.