Прим. д-р Соња Петровска: Продолжена или постојана изложеност на алергенот може да предизвика хронично воспаление кое води кон астма

Кога постои алергија, имунолошкиот систем прави антитела кои го идентификуваат алергенот како нешто штетно, иако тоа не е. Ако дојде до повторен контакт со алергенот, имунолошкиот систем предизвикува воспалителен одговор во носните ходници или белите дробови

Алергии се јавуваат кога имунолошкиот систем реагира на туѓа супстанција, како што се полен, миленичиња или грињи: Прим. д-р Соња Петровска, педијатар-пулмоалерголог
ПИШУВА:
Прим. д-р Соња Петровска
педијатар-пулмоалерголог

♦♦♦♦♦♦♦

Алергија на прашина (2)

Кога да се побара лекарска помош

Некои знаци и симптоми на алергија, како што е течење на носот или кивање, се слични на оние на обичната настинка. Понекогаш е тешко да се знае дали имате настинка или алергија. Ако симптомите траат подолго од една недела, може да имате алергија.

Доколку состојбата се влошува со појава на тешка назална конгестија, отежнато дишење или тешко спиење – неопходна е помош од лекар. Итна медицинска помош треба да се побара ако настапи брзо влошување со појава на отежнато дишење или глад за воздух или ако губите здив при минимална активност.

Грињите се хранат со органска материја, како што се клетките на кожата
Причини

Алергии се јавуваат кога имунолошкиот систем реагира на туѓа супстанција, како што се полен, миленичиња или грињи. Имунолошкиот систем произведува протеини познати како антитела кои штитат од несакани напаѓачи кои би можеле да направат болест или да предизвикаат инфекција.

Кога постои алергија, имунолошкиот систем прави антитела кои го идентификуваат алергенот како нешто штетно, иако тоа не е. Ако дојде до повторен контакт со алергенот, имунолошкиот систем предизвикува воспалителен одговор во носните ходници или белите дробови. Продолжената или постојана изложеност на алергенот може да предизвика хронично воспаление кое води кон астма.

Доколку состојбата се влошува со појава на тешка назална конгестија, отежнато дишење или тешко спиење – неопходна е помош од лекар. Итна медицинска помош треба да се побара ако настапи брзо влошување со појава на отежнато дишење или глад за воздух или ако губите здив при минимална активност

Изложеност на високи нивоа на грињи, особено на почетокот на животот, го зголемува ризикот од развој на алергија

Грињите се хранат со органска материја, како што се клетките на кожата, кои што отпаѓаат, а вода апсорбираат од атмосферата.

Прашината, исто така, ги содржи фецесот и распаднатите тела на грињите, а тоа се протеините присутни во прашината, и кои се виновни за развој и на алергија кон миленичиња.

Фактори на ризик

Следниве фактори го зголемуваат ризикот од развој на алергија на прашина:

  • Да има семејна историја за алергии. Поголема е веројатноста да се развие чувствителност кон грињите ако неколку членови на вашето семејство имаат алергии.
  • Изложеност на прашина со грињи. Изложеност на високи нивоа на грињи, особено на почетокот на животот, го зголемува ризикот од развој на алергија.
  • Поголема е веројатноста да се развие алергија на грињи за време на детството или раната адолесценција.
Прашината, исто така, ги содржи фецесот и распаднатите тела на грињите, а тоа се протеините присутни во прашината, и кои се виновни за развој и на алергија кон миленичиња
Компликации
Ако постои алергија на грињи, изложеноста на грињите и нивните остатоци може да предизвикаат компликации.
  • Синусни инфекции: Продолжените (хронични) воспаленија на лигавицата во носните ходници, предизвикани од алергија кон прашина, може да ја попречи дренажата на синусите во носните ходници. Овој застој на секретот, може да предизвика поголема можност за развој на инфекции на синусите (синузитис).
  • Астма: Луѓето со астма и алергија на прашина често имаат потешкотии да ги контролираат симптомите на астмата. Тие можат да бидат изложени на ризик од напади на астма кои бараат итен медицински третман или итна медицинска помош.

◊◊◊◊◊◊◊

ПОВЕЌЕ ОД ИСТИОТ АВТОР, ПРИМ. Д-Р СОЊА ПЕТРОВСКА: