Респираторен синцицијален вирус: Речиси сите деца ќе имаат инфекција со РСВ до нивниот втор роденден – КАКО СЕ ПРЕНЕСУВА И КОИ СЕ СИМПТОМИТЕ НА ВИРУСОТ

Луѓето инфицирани со РСВ обично се заразни 3 до 8 дена, но може да станат заразни и ден или два пред да почнат да покажуваат знаци на болеста. Сепак, некои доенчиња и луѓе со ослабен имунолошки систем можат да продолжат да го шират вирусот дури и откако ќе престанат да покажуваат симптоми, до 4 недели

Респираторен синцицијален (sin-SISH-uhl) вирус или РСВ е чест респираторен вирус кој обично предизвикува благи симптоми слични на настинка. Повеќето луѓе закрепнуваат за една или две недели, но РСВ може да биде и сериозен. Доенчињата и постарите возрасни лица имаат поголема веројатност да развијат тежок РСВ и да имаат потреба од хоспитализација. Достапни се вакцини за заштита на постарите возрасни лица од тежок РСВ. Моноклонални антитела се достапни за заштита на доенчињата и малите деца од тежок РСВ.

Луѓето обично се инфицирани со РСВ за прв пат како доенчиња или мали деца, и скоро сите деца се заразени пред нивниот втор роденден. Сепак, повторените инфекции може да се појават во текот на животот, а луѓето на која било возраст може да се заразат. Инфекциите кај здрави деца и возрасни се генерално помалку тешки отколку кај доенчињата и постарите возрасни лица со одредени медицински состојби

СИМПТОМИ

Луѓето заразени со РСВ обично покажуваат симптоми во рок од 4 до 6 дена по заразувањето. Симптомите на РСВ инфекција обично вклучуваат:

 • Течење на носот;
 • Намален апетит;
 • Кашлање;
 • Кивање;
 • Треска;
 • Отежнато дишење.

Овие симптоми најчесто се појавуваат во фази, а не сите одеднаш. Кај многу мали доенчиња со РСВ, единствените симптоми може да бидат раздразливост, намалена активност и потешкотии со дишењето. Речиси сите деца ќе имаат инфекција со РСВ до нивниот втор роденден.

Јавете му се на вашиот лекар ако вие или вашето дете имате тешкотии со дишењето, не пиете доволно течности или имате влошување на симптомите

ТРЕТМАН

Антивирусни лекови не се препорачуваат рутински за борба против инфекцијата. Повеќето инфекции со РСВ исчезнуваат сами по себе за една или две недели. Сепак, РСВ може да предизвика тешка болест кај некои луѓе.

Здравите возрасни лица и доенчињата инфицирани со РСВ обично не треба да бидат хоспитализирани. Но, некои луѓе со РСВ инфекција, особено постарите возрасни и доенчиња помлади од 6 месеци, можеби ќе треба да бидат хоспитализирани ако имаат проблеми со дишењето или се дехидрирани

Преземете чекори за да ги ублажите симптомите:

Справете се со треската и болката со средства за намалување на температурата и лекови против болка без рецепт, како што се ацетаминофен или ибупрофен. (Никогаш не им давајте аспирин на децата!)

Пијте доволно течности. Важно е луѓето со РСВ инфекција да пијат доволно течности за да спречат дехидрација (губење на телесни течности).

Разговарајте со вашиот лекар пред да му дадете на вашето дете лекови за настинка без рецепт. Некои лекови содржат состојки кои не се добри за децата.

РСВ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ПОСЕРИОЗНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ

РСВ може да предизвика и потешки инфекции како што се бронхиолитис, воспаление на малите дишни патишта во белите дробови и пневмонија, инфекција на белите дробови. РСВ е најчеста причина за бронхиолитис и пневмонија кај деца помлади од 1 година.

Здравите возрасни лица и доенчињата инфицирани со РСВ обично не треба да бидат хоспитализирани. Но, некои луѓе со РСВ инфекција, особено постарите возрасни и доенчиња помлади од 6 месеци, можеби ќе треба да бидат хоспитализирани ако имаат проблеми со дишењето или се дехидрирани. Во најтешките случаи, на лицето може да му треба дополнителен кислород или интравенски течности (ако не може да јаде или пие доволно) или интубација (вметната цевка за дишење преку устата и до дишните патишта), механичка вентилација (машина за да му помогне на човекот да дише).

ТРАНСМИСИЈА

РСВ може да се шири кога:

 • Заразено лице кашла или кива;
 • Ќе добиете капки вирус од кашлица или кивање во вашите очи, нос или уста;
 • Имате директен контакт со вирусот, како бакнување на лицето на дете кое има РСВ;
 • Допирате површина што го има вирусот на неа, како квака, а потоа го допирате лицето пред да ги измиете рацете.

Луѓето инфицирани со РСВ обично се заразни 3 до 8 дена и може да станат заразни ден или два пред да почнат да покажуваат знаци на болеста. Сепак, некои доенчиња и луѓе со ослабен имунолошки систем можат да продолжат да го шират вирусот дури и откако ќе престанат да покажуваат симптоми, дури до 4 недели. Децата често се изложени и инфицирани со РСВ надвор од домот, како на пример, во училиште или во центри за згрижување деца. Тие потоа можат да го пренесат вирусот на другите членови на семејството.

РСВ може да преживее повеќе часови на тврди површини како што се маси и решетки на креветчиња. Обично живее на меки површини како што се ткива и раце пократко време.

Луѓето обично се инфицирани со РСВ за прв пат како доенчиња или мали деца, и скоро сите деца се заразени пред нивниот втор роденден. Сепак, повторените инфекции може да се појават во текот на животот, а луѓето на која било возраст може да се заразат. Инфекциите кај здрави деца и возрасни се генерално помалку тешки отколку кај доенчињата и постарите возрасни лица со одредени медицински состојби. Меѓу луѓето кои се со најголем ризик за тешка болест спаѓаат:

 • Предвремено родени бебиња;
 • Мали деца со вродени (од раѓање) срцеви или хронични белодробни заболувања;
 • Мали деца со компромитиран (ослабен) имунолошки систем поради медицинска состојба или медицински третман;
 • Деца со невромускулни нарушувања;
 • Возрасни со компромитиран имунолошки систем;
 • Постари возрасни лица, особено оние со основна срцева или белодробна болест.

Во повеќето региони на САД и други области со слична клима, сезоната на РСВ генерално започнува во текот на есента и достигнува врв во зима.

Извор: National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD)