РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни њоки со брокула и шунка

Вкусен рецепт за домашни њоки, а изборот на преливот може да се менува според желбата на децата и на целото семејство.

Потребно:

За њоките: 

  • 2 големи компира
  • 2 жолчки
  • 1 шолја брашно
  • ¼ лажичка сол
  • 1 лажица растопен путер

За сосот:

  • 1 лажица растопен путер
  • 1 исчекан кромид
  • 2 лажици брашно
  • 1 шолја млеко
  • ½ шолја пилешка супа
  • 1 шолја сечкана брокула
  • ½ шолја сечкана шунка
  • ½ шолја рендан кашкавал

Подготовка: Измијте го компирот и избоцкајте го со вилушка. Ставете го во мокробранова печка на највисока температура, на шест минути. Свртете го на другата страна и повторно ставете го на уште 6 минути, да омекне. Кога малку ќе се олади, излупете го и испасирајте го. Ставете го во поголем сад. Треба да имате мерка од две шолји. На оладениот компит додадете ги жолчките, па потоа брашното и солта. Се соединете додека не добиете лепливо тесто. Поделете го три дела, направете тенка ролна и сечете парчиња њоки. Њоките ставете ги да се сварат во врела вода и готви се кога ќе испловат на површина. Кога ќе бидат сите готови, врз нив посипете стопена лажица путер.

Во тавче растопете една лажица путер. Додадете го кромидот и пржете додека не омекне. Додадете го брашното и мешајте уште една минута. Додадете го млекото и пилешката супа и мешајте додека сосот не стане мазен и леплив. Додадете ја брокулата, шунката и кашкавалот. Оставете се заедно да се крчка на твок оган, 5 минути.