РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Компир ќебап

Предлог за подготовка на турски рецепт, во чиј вкус ќе уживаат сите членови на семејството. Се подготвува брзо, лесно, а вкусот е незаменлив!

Потребно:

  • 500гр мелено месо 
  • 1 главица помал кромид
  • 1 чешне лук
  • 1 јајце
  • 5 лажици лебни трошки
  • 1 мала лажичка црвен пипер
  • 1/2 лажичка бибер
  • Сол
  • 1 лажица ситно сечкан магдонос
  • 4 компири
  • 2 пиперки
  • 2 домати

За преливот:

  • 100мл доматно пире
  • 50мл вода
  • 2 лажици зејтин
  • 1/2 лажиче сол
  • 1/2 лажиче бибер

Подготовка: Во меленото месо се додава јајцето, лебните трошки, ситно исечканиот кромид и лук, магдоносот и заедно со зачините се убаво се замесува како за ќофтиња. Потоа се лупат компирите и се сечат на тркалца, исто како и доматите и пиперките. Од месната смеса се формираат ќофтиња со големина како круговите компир. Се реди во округла тава, ќофте-компир-домат-пиперка, и се така во круг, додека не се наполни целото тавче. Доматното пире се разредува со водата, се додава зејтинот со зачините, убаво се промешува и се полева врз јадењето. Се пече на 200 степни, околу 50-60 минути. На здравје!