РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Лазањи без грешка

Како легенди на светски познатата италијанска кујна, лазањите уживаат голем восхир на гурманите ширум светот, но и стравопочит. Додека многумина се плашат дека нивните лазањи нема да испаднат добро, ние ви носиме рецепт со кој овој специјалитет ќе го подготвите брзо и во исто време без грешка.

Потребно:

  • 500 гр листови за лазања

За сосот болоњезе:

  • 750 гр мелено месо
  • 5 супени лажици маслиново масло
  • 1 виолетов кромид
  • 200 мл бело вино
  • 500 мл пасирани домати
  • 500 мл вода
  • 1 лажичка сув босилек
  • Сол
  • Црн пипер

За бешамелот:

  • 50 гр путер
  • 4 лажици обично брашно
  • 1 литар млеко
  • Сол

Подготовка: Сечканиот кромид динствувајте го на масло, па додадете го месото и пржете додека не ја смени бојата на сите страни, по што ќе го додадете виното, доматите, малку вода и зачините. Оставете го сосот болоњезе да се готви 30 до 45 минути во полупоклопено тенџере на средна температура, со повремено мешање. Растопете го путерот, додадете го брашното и со мешање пржете околу една минута, па се додава топлото млеко и солта. Мешајте  со жица за да не ви останат грутчиња, па кога ќе зоврие, исклучете го огнот. Во огноотпорен сад со димензии приближно 25 x 40 см ставете малку бешамел, па лист, па слој бешамел и болоњез, повторно лист за лазања, па бешамел и болоњез, додека не го ставите последниот лист. Одозгора треба да има само бешамел. По желба можете да наросите со рендан кашкавал или пармезан. Печете во рерна загреана на 200 °C 45 минути. Добар апетит!