РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешки гулаш со кнедли

Сигурно сте пробале разни рецепти за гулаш, но ние ви носиме еден кој сигурно ќе ве воодушеви. Станува збор за пилешки гулаш со кнедли за кој не се потребни претерани кулинарски вештини, а вкусот е чиста фантазија. Кога користите пилешко за подготовка на гулаш, целиот процес ќе одземе многу помалку време отколку кога користите некое друго месо, бидејќи белото месо се готви многу побрзо.

Потребно:

  • 750 гр пилешко бело месо
  • 3 моркови
  • 3 компири
  • 2 стапчиња целер
  • 1 лажичка сува мајчина душица
  • 1,2 л пилешки бујон
  • 45 гр несолен путер
  • 1 кромид
  • 50 гр брашно

За кнедлите:

  • 240 гр брашно
  • 3 лажички прашок за печиво
  • 100 гр чедар сирење
  • 1/2 лажичка сушен магдонос
  • 2 лажици несолен путер
  • 180 мл млеко

Подготовка: Во тенџере наредете го крупно исечканото пилешко, па додајте ги сечканите моркови, компирите и целерот. Зачинете со сол и бибер, а потоа посипете со мајчина душица. Прелијте со пилешкиот бујон, (растворете 3 коцки супа во 1,2 шолји топла вода). Варете околу 15 минути. Потоа, во друго поголемо тенџере растопете го путерот, па пропржете го ситно сечканиот кромид. Потоа додадете го брашното, измешајте, а потоа прелијте со бујонот од тенџерето со месото и зеленчукот. Истурете поголем дел од бујонот и мешајте цело време. Варете додека не почне да врие и малку се згусне, а потоа додадете ги сите состојки од претходното тенџере (зеленчук, месо и преостанат бујон). Оставете да се вари додека ги правите кнедлите. Во сад измешајте ги брашното, ренданото сирење чедар и магдоносот, па соединете. Истурете го растопениот путер и млекото и мешајте додека не добиете лепливо тесто. Потоа исклучете го гулашот, па со лажица вадете кнедли и редете ги врз гулашот. Ставете го гулашот во загреана рерна на 190°C околу 15-20 минути. Пред сервирање, оставете 5-10 минути да стивне. Добар апетит!