РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пита со пилешко и печурки

Рецепт за вечера или малку поинаков ручек што брзо се подготвува. За подготовка на тестото ви се потребни само 4 состојки и нема потреба да чекате да нарасне.

Потребно:

  • 250гр брашно
  • 125гр путер
  • 1 јајце
  • 40мл вода
  • 2 кромида
  • 250гр пилешко бело месо
  • 250гр печурки
  • 150гр кашкавал
  • 250мл павлака за готвење
  • 6-8 шери домати

Подготовка: Месото сварете го и исечете го на коцки. Во брашното извалкајте го смрзнатиот путер и изрендајте го. Додадете го јајцето и малку сол, па водата. Замесете меко тесто. Кромидот исечете го по должина, на полукругови и пропржете го и ставете го некој сад. Потоа во истото тавче пропржете ги и исечканите печурки. Во тавчето ставете хартија за печење па ставете го тестото. Распоредете го и по краевите, па со вилушка притиснете ги. Измешајте го месото со кромидот и ренданиот кашкавал (оставете малку на страна). Врз тестото ставете ја смесата со месото, а одозгора печурките. Потоа наросете со останатиот кашкавал. Со павлаката за готвење се прелијте. Декорирајте со шери доматите. Покријте со фолија, направете мала дупка и ставете да се пече на 180 степени, околу 45-50 минути.