РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полнет кромид

Овој рецепт ќе ви се допадне уште на првиот залак. Така, наместо кисела зелка, со мелено месо наполнете кромид и ќе уживате во оброк кој може да го служите и како предјадење, но и како вкусна вечера.

Потребно:

  • 300гр мелено месо
  • 9 парчиња кромид
  • 2 чешниња лук
  • 100гр ориз
  • Малку магдонос
  • 100гр доматно пире
  • 250мл вода
  • 120мл зејтин
  • 50гр путер

Подготовка: Секој кромид (8 парчиња) малку засечете ги и ставете ги да се варат околу 20 минути. Кога кромидот малку ќе се олади, извадете ги лушпите. Во меленото месо додадете го едниот исечкан кромид, па исечканиот лук, магдонос, сварениот ориз, зачини по желба, 50гр од доматното пире и масло (60мл). Добро се соединете, па со смесата полнете го кромидот, помеѓу секој слој. Редете во тавче. Во друг сад измешајте ја водата со останатото масло и доматното пире, сол и бибер. Прелијте врз кромидите, па ставете парче путер. Затворете со чинија, па потоа со капак. Варете на ниска температура околу 2 часа.