РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Штрудла од јаболка

Домашен десерт кој често ќе го подготвувате.

Потребно:

За тестото:

  • 250гр брашно
  • 150мл млака вода
  • 40мл масло
  • Малку сол

За филот:

  • 800гр јаболки
  • 50гр растопен путер
  • 100гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • Цимет по вкус
  • 2 лажици лебни трошки
  • 1 лажица густин

Подготовка: Прво замесете го тестото: сите состојки соединете ги и добро замесете да добиете мазно тесто кое не се лепи. Поделете го на два дела и формирајте топчиња. Покријте ги со кујнска крпа и оставете да мируваат половина час додека го подготвувате филот.

Јаболките излупете ги и исечете ги на коцки. Веднаш додадете ги сите останати состојки и се заедно измешајте. Тавчето за печење обложете го со хартија за печење. Тестото развлечете го во што поголем круг. Попрскајте малку со растопениот путер и оставете тестото да стои уште 10 минути. Потоа развлечете колку што можете повеќе, ставете од филот и свиткајте шртудла. Направете го истото и со второто тесто. Ставете да се печат на 200 степени, околу 40 минути, додека не зарумени. Послужете со топка сладолед. Добар апетит!