Потребно:
- 6 јајца
- 150 гр сув(стар) леб
- 1 лажица сув зачин
- 100 гр млад кромид
- 120 гр шунка
- 50гр сланина
- Сол
- Црн пипер
За премачкување на калапот:
- Путер
- Лебни трошки
Подготовка: Во изматените јајца додадете сув зачин, бибер, малку сол, исечканиот млад кромид и шунката. Сланината и лебот исечкајте ги на коцки и измешајте ги во смесата со јајца. Кружниот калап (со дијаметар од 18 см) премачкајте го со путер, посипете со презла и излијте ја подготвената смеса со јајцата. Калапот покријте го со алуминиумска фолија, ставете го во поголемо тавче со жешка вода и печете во рерна загреана на 200 °C околу 50 минути. Извадете го солениот колач од калапот, изладете го и исечете го на парчиња. Добар апетит!