РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Солен колач од стар леб

Интересен рецепт кој за брзо време на трпезата ќе ви стави појадок или вечера. Особено што сите состојки веројатно веќе ги имате дома.

Потребно:

  • 6 јајца
  • 150 гр сув(стар) леб
  • 1 лажица сув зачин
  • 100 гр млад кромид
  • 120 гр шунка
  • 50гр сланина
  • Сол
  • Црн пипер

За премачкување на калапот:

  • Путер
  • Лебни трошки

Подготовка: Во изматените јајца додадете сув зачин, бибер, малку сол, исечканиот млад кромид и шунката. Сланината и лебот исечкајте ги на коцки и измешајте ги во смесата со јајца. Кружниот калап (со дијаметар од 18 см) премачкајте го со путер, посипете со презла и излијте ја подготвената смеса со јајцата. Калапот покријте го со алуминиумска фолија, ставете го во поголемо тавче со жешка вода и печете во рерна загреана на 200 °C околу 50 минути. Извадете го солениот колач од калапот, изладете го и исечете го на парчиња. Добар апетит!