РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Солен колач со кељ

Доколку сакате да подготвите нешто здраво и хранливо, а брзо за подготовка по напорниот работен ден, тогаш овој наш рецепт е вистинскиот за вас.

Потребно:

  • 1 главица кељ
  • 3 лажици масло
  • 2 главици кромид
  • 250 гр мешано мелено месо
  • 1 лажица сув зачин
  • 2-3 лажици лебни трошки
  • 3 чешниња лук
  • 200 мл кисела павлака
  • 3 јајца
  • сол, бибер

Подготовка: Исечкајте го кељот и варете го во зовриена солена вода околу десет минути. Исцедете, изладете и исечете ги на што потенки ленти. На масло кратко пропржете го исечканиот кромид, додадете го месото, малку посолете и динствувајте десет минути. Одделете ги жолчките од белките и изматете ги белките во цврст снег. Измешајте го кељот и месото, додадете го сувиот зачин, презлата, биберот, издробениот лук, павлаката и жолчките. Добро измешајте сè, па нежно измешајте го снегот од белки. Смесата ставете ја намастен огноотпорен сад и печете во рерна загреана на 200 °C околу 35 минути. Добар апетит!