РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечени макарони со пилешко и бешамел

Ова е рецепт за најкремасти макарони што некогаш ќе ги подготвите. Макарони со пилешко на сирте им се омилени, особено ако знаете дека ручекот ќе ви биде на маса за 20 минути.

Потребно:

  • 300гр тестенини

За бешамелот:

  • 700мл млеко
  • 70гр брашно
  • 70гр путер
  • 1 лажичка сол, бибер, мускатно ревче

И уште:

  • 300гр пилешки гради
  • 1 лажичка благ црвен пипер, сол и шеќер
  • 100гр пиперка
  • 100мл доматен сос
  • 250гр кашкавал

Подготовка: Истопете го путерот, па додадете го брашното. Кога ќе добиете густа смеса, налик на тесто, додадете го млекото и мешајте се додека не добиете кремаста смеса. Додадете ги зачините, па повторно промешајте. Оладете 15-тина минути. Тавчето со димензии 23х18 премачкајте го со малку бешамел и на неколку места ставете доматен сос, додадете малку варени макарони и распоредете. На масло пропржете го пилешкото месо, па додадте го црвениот пипер и останатите зачини и исечканата пиперка. Ставете половина од количината месо врз макароните. Прелијте со уште малку бешамел, па рендан кашкавал и останатите макарони. Потоа додадете го остатокот од месото, па преостанатиот бешамел. Врз се, ставете уште малку рендан кашкавал. Печете на 180 степени, околу 20 минути..