РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ­: Запечени тиквички со салца и пармезан

Вкусен летен ручек кој е готов за половина час.

Потребно:

  • 500 гр тиквички
  • Салца
  • 3 чешниња лук
  • Пармезан
  • Провансалски зачин
  • Босилек
  • Сол
  • Црн пипер
  • Маслиново масло

Подготовка: Тиквичките измијте ги, не ги лупете, исечете ги на кришки, ставете ги во сад, намастете ги и зачинете ги со зачини. Притиснете го лукот со нож и ставете го во салцата. Огноотпорниот сад намачкајте со масло и ставете еден слој тиквички. Врз нив ставете ја салцата, па повторно покријте со ред тиквички. Наредете ги слоевите до врвот на садот, а потоа завршете ги со ред салца и сè посипете со пармезан. Печете на 180°C околу половина час. Добар апетит!