ШТО АКО НОВОРОДЕНЧЕТО НА АПГАР ТЕСТОТ ДОБИЕ ОЦЕНКА ПОМАЛА ОД 10? Низ ова тестирање поминуваат сите бебиња –  што треба да знаете за него

Апгар тестот се прави веднаш по раѓањето и неговата цел е да се процени здравјето на бебето и да се препознаат евентуални проблеми. Дознајте што тој значи.

Кога ќе се роди бебето, медицинскиот персонал ја прави првата проценка на виталноста. Најважно е да не очекувате премногу прерано, не сите бебиња ги постигнуваат најдобрите оценки во првата минута. Овој тест покажува дали на новороденчето веднаш му потребна некоја медицинска помош.

Апгар тестот се спроведува со сите модерни болници во светот, а се мерат пет вредности: боја на кожата, дишење, напнатост на мускулите, одговор на надразби и срцева акција.

Секој показател се оценува со оценка од 0 до 2, а може да се реализираат вкупно 10 поени. Проценката се прави по првата минута, а потоа пет минути по раѓањето. Понекогаш резултатите од првиот тест може да бидат послаби. На пример, ако бебето е родено предвреме или со царски рез, понекогаш има пониски резултати од просекот, особено на првиот тест.

Значи, типичниот резултат на Апгар тестот е од 8 до 10. Секој резултат кој е понизок од 6 им покажува на лекарите дека на новороденчето му е потребна итна медицинска помош. Тоа може да бидат едноставни зафати како што се вшмукување на дишните патишта или давање кислород за активна реанимација. Нешто понизок резултат (особено ако се прави во првата минута) е вообичаен, особено кај бебињата родени:

  • со царски рез
  • по ризична бременост
  • после породување со компликации
  • кај предвремено родени бебиња

Апгар тестот укажува на способноста на прилагодување на новороденчето. Кај повеќето новороденчиња доволни се две проценки на Апгар во првата и петтата минута од животот. Меѓутоа, доколку е потребно (а тоа е случај кај деца кои не се витални и бараат процедури за реанимација), проценката се продолжува по 10., 15. и 20. минута.

“Апгар оценката укажува на брзината и способноста на новороденчето да се прилагоди на вонматеричните услови за живот. Во исто време, повеќето витални новороденчиња постигнуваат Апгар оценка од 8 до 10“, вели д-р Анита Павичиќ Бошњак, специјалист педијатар.

Ако вашето бебе има низок Апгар резултат, нема потреба од паника. Со други зборови, ако вашето бебе е родено со низок Апгар резултат, тоа не мора да значи дека бебето е нездраво или лошо. Повеќето деца родени со низок Апгар резултат немаат долгорочни или трајни последици или проблеми.