Што мора да знаете кога го облекувате бебето за студено време?

За бебето во неговата прва зима и студеното време, најпотребно е да обезбедите да му е доволно топло. Меѓутоа, постојат правилни и погрешни начини за тоа, истакнуваат експертите за родителство.

“Колку му е топло или студено на бебето, не оценуваме проверувајќи дали му се студени рацете или нозете. Наместо тоа, прстите ставете ги под вратот на бебето„, вели д-р Ивон Густафсон, стручњак за родителство. Доколку вратот на бебето е топол и влажен, тоа значи дека му е претопло. Во спротивно, ако е студен, треба да го затоплите бебето.

Според советите на стручњаците, на бебето е потребно да му облечете еден слој повеќе отколку што вие сте облечени. Многу родители често прават грешка бидејќи детето премногу го облекуваат и затоплуваат.

Некои предупредувачки знаци може да бидат студени или црвени раце кај бебињата, вклучувајќи тресење, бледи или црвени стапала и модри усни.

  • Поставување на дополнително ќебе преку седиштето за автомобил не е лоша идеа, се додека тоа не го загрозува протокот на воздух, вели Густафсон.
  • Исто така се препорачува изолација на количката за да се намали протокот на студ до бебето. Тоа може да го направите така што под бебето ќе ставите парче стиропор.
  • Кожата кај бебињата е склона на пукање и сушење во зимските месеци, така да се препорачува  редовно мачкање со лосион или хидратантни креми.

Прошетка на студен воздух со бебето не треба да се избегнува. Дури и кога бебето е настинато, студениот воздух може да му помогне во  намалување на отоците на слузницата. Меѓутоа, важно е да се води сметка, облеката на бебето да биде прилагодена според временските услови, бидејќи бебињата не може да ја задржуваат температурата како возрасните.