Што сè треба да знаете за детските алергии на храна

Детето со алергенот прв пат се среќава во мајчината утроба или во текот на доењето. Уште тогаш детето може да развие пречувствителност на некоја намирница, т.е. уште тогаш почнува да создава антитела.

Вашето дете има осип и го чеша кожата, добило пролив и грчеви или кашла и отежнато диши? Тоа се се можни знаци на алергиска реакција на некој вид на храна, кои неретко се повлекуваат во подоцна фаза од животот. Алергиските ракции често се присутни и во самото семејство.

Доколку мајката има алергиска реакција на храна, многу е веројатно дека и детето ќе развие алергија, но алергиската рекација не мора да биде на ист вид на храна.

Зошто доаѓа до алергија?

Алергијата е реакција на имунитетот на состојка од околината или од храна, која организмот ја препознава како штетна и лоша. Најчесто таа состојка е белковина која се нарекува алерген. Организмот алергенот од намирниците го препознава како штетен, и започнува битка со антителата IgE за да го отстрани алергенот. Еднаш кога организмот ќе го препознае алергенот како штетен, тој го запомнува и при секој следен влез на алергенот во организмот, доаѓа до нова битка помеѓу антителата IgE и алергенот, и доаѓа до појава на симптоми на алергија. Детето со алергенот прв пат се среќава во мајчината утроба или во текот на доењето. Уште тогаш детето може да развие пречувствителност на некоја намирница, т.е. уште тогаш почнува да создава антитела. Тоа се нарекува сензибилизација.

Најчесто алергиските реакции кај децата се поврзани со консумирање на јајца, кравјо млеко, соја, кикирики, како и риба и школки.

Како може да помогнете?

Најдобра диетотерапија кај алергиската реакција е елиминациската диета. Доколку постои одредена храна која на вашето дете му предизвикува пречки, најдобро е таа храна привремено да се исфрли од исхраната. Клучно е при такви диети да се посоветувате со струлно лице, за да се избегне прехранбен дефицит. На детето му е исклучително важна правилната исхрана која ќе му ги обезбеди сите потребни нутриенти и енергија за правилен раст и развој.

Често децата кои имаат алергиска реакција на сурови намирници не реагираат на таа намирница ако претходно е сварена или печена. На пример ако вашето дете е алергично на сурова, свежа јаболка, не мора да значи дека ќе биде алергични на колач од јаболки или компот. Многу често со варење или печење, намирниците може да го намалат или уништат алергенот во храната и на тој начин ја прават намирницата безбедна за детето.