Што треба да знаете кога правите домашен тест за бременост

Тестот се купува со упатство за користење, но постојат и уште некои важни информации кои можеби не се напишани, а секоја жена треба да ги знае.

Тестот за бременост најдобро е да се прави наутро

По неколку часови спиење, хормонот Human Chorionic Gonadotropin (ХЦГ) може да се насобере во урината и да се зачува во мочниот меур. Со таа количина урината станува поконцентрирана со овој хромон на бременоста,  и поголеми се шансите тестот да биде позитивен со оглед дека се потребни најмалку 25 единици да покаже таков резултат. Но, денешните тестови се многу попрецизни поради што тестирањето наутро и не е нужно, но ако сакате да бидете во целост сигурни дали резултатот е точен, тестот направете го во утринските часови.

Гинекологот може да напави поинаков вид на тест

Сите тестови со урина се квалитативни, што знали дека покажуваат присутност на хормонот ХЦГ во урината, откако ќе дојде до 25 единици. Но, постојат и квантитативни тестови кои ја мерат количината на ХЦГ во крвта.

Кај жените кај кои постои ризик од спонтан абортус или други компликации во бременоста, гинекологот можеби ќе сака да направи квалитативен тест како би видел дали се зголемува количината на ХЦГ како одминува бременоста. Во такви случаи, се очекува дуплирање на ХЦГ на секои 48 часа.

Здравствената состојба може да влијае на резултатите на тестот

Одредени лекови, обично оние кои се користат за зголемување на плодноста, содржат ХЦГ и може да го зголемат нивото на хормонот во урината доволно тестот да биде позитивен, а всушност да не сте бремени. Во ретки слуачи, пореметувања на хипофизата и тумор на јајчниците исто така може да предизвикаат зголемување на нивото на хормонот.