Со годините се потешко се забременува, но жените кои подоцна родиле подобро ги воспитуваат децата, покажува студија

Истражувањето спроведено на Факултетот за бизнис и општествени науки на Универзитетот Архус во Данска покажало дека децата чии мајки родиле на возраст од 35 или повеќе години имаат одредени предности

Точно е дека со годините станува тешко да се забремени. Тоа е затоа што жените се раѓаат со фиксен број на јајце клетки кои се намалуваат како што стареат. Покрај тоа, бременоста по 35-годишна возраст доаѓа со дополнителни ризици од компликации како што се хипертензија, дијабетес или хромозомски абнормалности кај новороденчињата.

Поради овие причини, на жените често им се советува да забременат порано во животот за да ги избегнат потенцијалните негативни последици. Меѓутоа, новите студии покажуваат дека бременоста подоцна во животот има свои предности, а една од нив е тоа што постарите мајки наводно подобро ги воспитуваат своите деца.

Резултатите од истражувањето откриле дека постарите мајки не биле толку строги во смисла на наметнувањето физичка и вербална дисциплина на своите деца кога биле стари помеѓу 7 и 11 години. Како резултат на тоа, децата од оваа возрасна група покажале помалку потешкотии во однесувањето и помалку социјални и емоционални проблеми

Како што пишува „Тајмс оф Индија“, истражувањето спроведено на Факултетот за бизнис и општествени науки на Универзитетот Архус во Данска покажало дека децата чии мајки родиле на возраст од 35 или повеќе години имаат одредени предности.

Резултатите од гореспоменатото истражување откриле дека постарите мајки не биле толку строги во смисла на наметнувањето физичка и вербална дисциплина на своите деца кога биле стари помеѓу 7 и 11 години. Како резултат на тоа, децата од оваа возрасна група покажале помалку потешкотии во однесувањето и помалку социјални и емоционални проблеми.