СОВЕТИ ОД ДЕТСКИ ПСИХОЛОГ: КАКО ДА РАЗГОВАРАТЕ СО ДЕЦАТА ЗА ЗЕМЈОТРЕСИТЕ

Нормално е децата да се чувствуваат збунети и исплашени откако ќе доживеат земјотрес, објаснуваат екпертите

Разбирливо е за вашето дете да се чувствува небезбедно, збунето и загрижено

Земјотресите се шок за сите, но за децата, опсегот на реакции како одговор на новонастанатата ситуација може да варира од рамнодушност до забава и страв. Токму затоа детскиот психолог Кејт Еванс советува како да поразговарате со вашето дете за земјотресите.

Важно е да сочувствувате со стравот на вашето дете и да се погрижите да почувствува дека разбирате зошто е загрижено

Дали е нормално моето дете да се плаши?

Некои деца не ни знаеле што е земјотрес се додека не се нашле во таква ситуација. Еванс вели дека со оглед на тоа дека доживеало таков шок, разбирливо е за вашето дете да се чувствува небезбедно, збунето и загрижено.

„Развојно, нормално е да ги имате овие чувства кога ќе се случат неочекувани настани. Навистина е важно родителите да знаат дека е во ред да ги слушнат тие чувства од нивните деца.“

Дури и ако вашето дете не зборува за земјотресот со вас, психологот вели дека вреди да се обидете да им објасните што се случило давајќи им јасни информации

Таа вели дека клучот е „да не ги замолчувате и да бидете отворени за слушање и разбирање на тие чувства“.

Може да кажете: „Тоа беше изненадување, и беше малку страшно, зарем не? И мама малку се исплаши, но сите сме безбедни и во ред е“.

Кога му давате информации на вашето дете, важно е да бидете сигурни дека тие се соодветни на неговата возраст. Сигурно не сакате да пребарувате на интернет пред децата, да барате „што се случува кога има земјотреси“, каде што има фотографии од згради кои се уриваат

Што да му кажам на моето дете?

Еванс вели како ќе пристапите на темата зависи од вашето дете. Некои деца ќе бидат пољубопитни и ќе дојдат кај вас со конкретни прашања или ќе можат да го именуваат што чувствуваат.

Другите деца можеби се поинтровертни или помлади и помалку способни да се изразат.

Дури и ако вашето дете не зборува за земјотресот со вас, психологот вели дека вреди да се обидете да им објасните што се случило давајќи им јасни информации.

Таа советува да кажете нешто како: „Тоа беше земјотрес. А кога се случуваат земјотреси, понекогаш чувствуваме тресење и работите во нашата куќа може да се движат наоколу.“

Ако вашето дете е љубопитно, таа вели дека кратко објаснување на тектонските плочи и науката која стои зад причините за земјотресите може да им помогне на децата да се чувствуваат помалку вознемирени.

Откако ќе објасните што се случило, таа вели дека е важно да се вратите на фактот дека сите во вашето семејство се безбедни и дека сè ќе биде во ред.

Психолозите советуваат да не гледате или слушате вести за земјотресот пред вашите деца

Што ако децата поставуваат прашања на кои не можам да одговорам?

Ако вашето дете поставува прашања како „Зошто ни се случува ова?“ или „Што значи ова?“, Еванс вели дека е во ред да немате совршен одговор.

„Би го потврдила тоа и би рекла: Да, тоа е невообичаено за нас, нели? Не можеме да предвидиме кога ќе дојде земјотрес. Но, она што го знаеме е дека ги немавме многу во минатото. Тие се прилично ретки“.

Таа вели дека е важно да сочувствувате со нивниот страв и да се погрижите вашето дете да почувствува дека разбирате зошто е загрижено. Би можеле да кажете: „Во ред е да се чувствувате загрижени, но ние возрасните знаеме како да управуваме со овие работи и ние ќе ве заштитиме“.

Кога му давате информации на вашето дете, таа вели дека е важно да бидете сигурни дека тоа е соодветно на неговата возраст

Што треба да избегнувам да му кажам на моето дете?

За време на вообичаени природни катастрофи како што се шумски пожари или поплави, може да биде корисно да направите план со вашето дете што да прави ако тие се повторат.

Кога му давате информации на вашето дете, таа вели дека е важно да бидете сигурни дека тоа е соодветно на неговата возраст.

Ако вашето дете се плаши да спие или се буди со кошмари, Еванс вели дека е важно да му понудите дополнителен комфор и да го уверите во тоа колку ретки се земјотресите

„Не сакате да пребарувате на интернет пред децата, да барате „Што се случува кога имаме земјотреси“, каде што ги има сите тие фотографии од згради кои се уриваат“.

Ако децата веќе виделе вакви слики, таа вели дека можете да ги потсетите дека земјотресите обично резултираат со „можеби паѓање на чаша од страната на масата или работите кои се тркалаат од полиците“.

Таа, исто така, советува да не гледате или слушате вести за земјотресот пред вашите деца.

Потсетете ги децата дека ова не е нешто што се случува многу често и дека не треба да се грижиме за тоа секој ден. Сочувствувајте со вашите деца, одговорете на сите прашања што ги имаат

Што ако моето дете не може да спие ноќе?

Ако вашето дете се плаши да спие или се буди со кошмари, Еванс вели дека е важно да му понудите дополнителен комфор и да го уверите во тоа колку ретки се земјотресите.

„Вратете се на тоа како ова било невообичаена ситуација. Само потсетете ги децата дека ова не е нешто што се случува многу често и дека не треба да се грижиме за тоа секој ден. Сочувствувајте со вашите деца, одговорете на сите прашања што ги имаат и видете како се чувствуваат“. (ABC Everyday)