Студија на Кралскиот колеџ во Лондон открива длабока траума меѓу лекарите и медицинските сестри на одделите за интензивна нега во време на COVID-19

Студијата која е објавена денеска ги анализира одговорите од анонимното истражување преку интернет во јуни и јули на повеќе од 700 лекари и медицински сестри кои работат во единиците за интензивна нега (ICU) низ шест различни болници во Велика Британија

Траумата претставува оштетување или повреда на психата по преживување на исклучително застрашувачки или вознемирувачки настан и може да резултира со предизвици при нормалното функционирање или справување по настанот

Голем дел од лекарите и медицинските сестри биле трауматизирани од работата на одделите за интензивна нега за време на пандемијата на коронавирус во Велика Британија, открива новата студија, со скоро половина од пријавените симптоми на посттрауматско стресно нарушување (PTSD), анксиозност или депресија, и некое чувство дека би било подобро кога би биле мртви.

Студијата, која се уште не е рецензирана, е објавена денеска од страна на истражувачите на Кралскиот колеџ во Лондон. Ги анализира одговорите од анонимното истражување преку интернет во јуни и јули на повеќе од 700 лекари и медицински сестри кои работат во единиците за интензивна нега (ICU) низ шест различни болници.

Иако скоро 60% од испитаниците пријавиле добра благосостојба, студијата открива дека скоро половина од персоналот на интензивна нега пријавиле симптоми во согласност со веројатната дијагноза на PTSD, тешка депресија или анксиозност или проблем со пиењето.

Скоро еден од седум (13,4%) од персоналот на ICU пријавиле чести мисли дека би било подобро да се мртви или да се повредат во изминатите две недели

Психолошка или емоционална траума претставува оштетување или повреда на психата по преживување на исклучително застрашувачки или вознемирувачки настан и може да резултира со предизвици при нормалното функционирање или справување по настанот

Скоро еден од седум (13,4%) од персоналот на ICU пријавиле чести мисли дека би било подобро да се мртви или да се повредат во изминатите две недели.

Џесика Филотео, медицинска сестра која била преместена да работи во единица за интензивно лекување, рече: „Се чувствував истрошено. Беше ужасно“.

„Постојано бев на работ и плачев без посебна причина“, рече таа пред Кралскиот колеџ за медицински сестри. Синдикатот на медицински сестри ги повика сите што имаат проблем да побараат помош на своето работно место или преку доверливата линија за помош на NHS People, пренесува Си-Ен-Ен.

  • Линк до истражувањето ТУКА