ВАЖНИ ЖИВОТНИ ЛЕКЦИИ КОИ ЧЕСТО ОСТАНУВААТ НЕКАЖАНИ: Што момчињата треба да слушнат од своите татковци

Она што ќе се каже попатно, може да биде клучно за формирање на личноста на детето.

Родителите постојано им даваат на своите деца различни информации кои првенствено служат како дел од воспитувањето и растењето. Но, она што го кажуваат или прават попатно, децата го слушаат и усвојуваат повеќе од она што директно го добиваат. Децата не знаат што се случува во главите на нивните родители, па затоа е важно одредени ситуации да им се објаснат на глас. Таквиот пристап помага за подобро градење на емоционалната интелигенција и регулација на детето, го учи како да се однесува кон другите, да изразува емоции и ранливост и да ја прифаќа вината. Важно е родителите неискажаните работи да ги кажуваат на глас и на девојчињата и на момчињата, но бидејќи покажувањето ранливост и емоции традиционално помалку се поттикнува кај машките деца, важно е момчето да слушне некои од овие работи од неговиот татко.

Убави зборови за мама

Да и кажете на партнерката дека ја сакатепред детето е прекрасно, но таа изјава можете да ја поткрепите со примери и да му објаснитена детето зошто ја сакате неговата мајка. Кога ќе ја видите како прави нешто убаво за вас, кажете го тоа гласно и дајте ѝ комплимент пред детето за да забележи дека ја цените нејзината грижа и љубов.

Вистината за тешките моменти

Важно е татковците да разговараат со своите момчиња за работи кои не одат според планираното и кои не случиле според планираното. Наместо да пцуете или да се лутите кога нешто ќе тргне наопаку пред вашето дете, кажете му дека сте се згрешиле и дека сте фрустрирани поради тоа. Исто така, искоментирајте што ќе направите поинаку следниот пат. Вака му покажувате дека е во ред да греши и дека не треба премногу да се вознемирува поради тоа и дека е добро да учи од своите грешки.

Изразување на емоции

Изразувањето среќа е добро, но искажувањето на тага или грижа е еднакво толку важно. Покажете им на вашите синови дека ранливоста е природна и дека секоја емоција е вредна, дури и ако некои не се пријатни.

Барање помош

Покажете му на вашиот син дека е во ред да побара  помош. Тоа не мора да се епски гестови, доволно е да ја замолите партнерката пред детето да ви ја провери електронската пошта или да замолите од пријателот да ви го измасира болното рамо. На овој начин детето ќе научи дека неговиот татко е доволно силен и паметен да препознае кога не може да направи нешто самостојно и дека е важно во животот да се потпира на луѓето и да бара помош.