Внимавајте да не ја поминете границата: Скокоткањето на децата не е секогаш забавно, а експертите објаснуваат зошто

Неодамнешните истражувања покажуваат дека скокоткањето на децата може да има неповолно влијание врз физичката, емоционалната и психолошката состојба на децата

Скокоткањето на децата често се смета за безопасен и пријатен начин за поврзување или играње. Сепак, експертите предупредуваат дека скокоткањето всушност може да биде многу штетно, особено ако оваа игра доаѓа од некој кој не е премногу близок со детето. Имено, на прашањето за нивните стравови, многу возрасни споменале моменти од детството кога ги скокоткале и не можеле да го спречат скокоткањето.

Овие искуства на неможност да се контролира сопственото тело и состојба, наводно може да имаат долгорочни ефекти врз чувството на сигурност, а неодамнешните истражувања покажуваат дека скокоткањето на децата може да има многу неповолно влијание врз физичката, емоционалната и психолошката состојба на децата.

Пред се, експертите објаснуваат дека скокоткањето за жал може да доведе до физички повреди во некои случаи, особено ако детето е премало или премногу кревко. Чувството на скокоткање може да биде премногу интензивно за нивната нежна кожа, што доведува до црвенило, иритација и други слични повреди. Може да предизвика и респираторни проблеми, особено кај деца со астма.

Понатаму, ако премногу силно го скокоткаме детето, тоа може да предизвика болка, непријатност, па дури и траума, предупредуваат експертите. Скокоткањето на детето против негова волја, исто така, може да му испрати погрешни сигнали за неговото тело и личните граници.

Конечно, скокоткањето на децата може да предизвика трауматични сеќавања кај децата кои доживеале некој вид на злоупотреба или напад. Скокоткањето на стапалата на детето може да симулира држење, допирање или насилство без согласност што може да биде трауматично за некои деца. Дури и ако скокоткањето на стапалата на бебето е направено со добра намера и без намера да се нанесе штета, тоа сепак може да предизвика емоционална вознемиреност и повратни сеќавања, објаснуваат експертите.