ВНИМАВАЈТЕ ДА НЕ ПРЕТЕРАТЕ СО ХРАНАТА ВО БРЕМЕНОСТА: Стручњаците предупредуваат на сериозни последици

Стручњаците предупредуваат дека преголемиот внес на храна во бремениоста може сериозно да влијае на здравјето и да доведе до несакани последици.

Сигурно сте ја слушнале реченицата “бремена жена јаде за двајца“. Лекарите предупредуваат дека токму прејадувањето може да доведе до гестациски дијабетес.

Имено, хормоните произведени во текот на бременоста можат да го направат телото отпорно на инсулин – што значи дека нивото не шеќерот во крвта останува високо.

Гинекологот д-р Џорџ Охион предупредува дека жените треба да бидат внимателни кога претпоставуваат дека можат да јадат за двајца. Тој објаснува дека жените за време на бременоста може да почувствуваат желба за разлина храна и дека некои од нив исто така ќе имаат зголемен апетит. И покрај тоа, во текот на бременоста треба да внесувате здрава и балансирана исхрана.

“Некои жени одат до крајни граници кога станува збор за идејата дека треба да јадат за двајца, а понекогаш и за четворица, па јадат секакви, во поголем дек нездрави работи. Имаат неконтролиран апетит и јадат без контрола. Резултатот од таквата исхрана е прекумерна телесна тежина. Оваа група на жени има поголем ризик од развој на гестациски дијабетес што влијае на поголем ризик од компликации и отежнато породување“, заклучува гинекологот.