ВНИМАВАЈТЕ КАДЕ ГИ СУШИТЕ АЛИШТАТА ВО ДОМОТ: Ако тоа го правите во оваа соба, може да предизвикате респираторни проблеми кај вашите деца

Сушењето алишта во домот е карактеристично за зимските денови, но обрнете внимание во која просторија го правите тоа.

Сушењето алишта во студените зимски денови не е едноставно, а доколку немате машина за сушење, задолжително користете сушалка или радијатори како помош. Меѓутоа, експертите предупредуваат дека треба да знаете дека во секој дом има една просторија во која никогаш не треба да ги сушите алиштата.

Експертите тврдат дека треба да избегнуваме сушење алишта во спалната соба Влажните алишта ја зголемуваат влажноста на воздухот за 30 отсто, го зголемуваат ризикот од потешкотии со дишењето за време на спиењето и го загрозуваат имуниот систем. Како резултат на зголеменото ниво на влажност, може да се зголеми и шансата за развој на мувла.

“Држењето влажни алишта во домот не само што ја поттикнува појавата на мувла и влага, туку може да доведе и до респираторни проблеми, а влажните алишта можат да создадат и непријатен мирис во куќата. Спалната соба е една од просториите каде што се поминува многу време, па со оглед на потенцијалните здравствени проблеми и проблеми со влагата и појавата на мувла, добро би било влажните алишта да ги држите подалеку од оваа соба“, велат експертите.