Водич за воспитување деца во 10 реченици

Бидете секогаш доследни во своето однесување, за детето да знае дека сте сериозни во она што го правите и го зборувате.

За правилно да го воспитате детето, обидете на дело да ги спроведете советите на американскиот психолог д-р Кевин Леман, кој тврди дека златната формула се крие во десет реченици.

Бидете секогаш доследни во своето однесување, за детето да знае дека сте сериозни во она што го правите и го зборувате.

Секогаш исполнете го она што сте кажале дека ќе го направите и никогаш не отстапувајте од тоа.

Наместо да се расфрлате со зборови, затворете ја устата, размислете и одговорете на ситуацијата, наместо избрзано да реагирате.

Секогаш бројте до дест кога ќе наидете на проблем и запрашајте се: Што би требало да променам?

Никогаш не им се заканувајте на децата, бидејќи заканите ретко ги спроведуваме, па децата многу и не им веруваат.

Никогаш не се лутете пред нив, па и ако ги изгубите нервите, извинете му се на детето за евентуално кажаните навреди.

Никогаш не предупредувајте, бидејќи тоа е како да сте му порачале на детето дека е глупаво и дека се треба да му се нацрта.

Не ги превземајте нивните проблеми, постојат работи кои мораат сами да ги направат.

Немојте да мислите дека лошото однесување ќе исчезне, заборавете на тоа очекување.

Задржете ведар израз на лицето дури и кога сакате да се намуртите.