ВОСПАЛЕНИЕ НА УВО КАЈ ДЕЦАТА: Покачената температура не е единствениот симптом

Во ветровит ден, можеби панично му ставите капа на главата на вашето дете затоа што се плашите дека ќе „собере“ воспалние на увото, но ветерот не е причината.

Причината за воспаленија на увото е речиси секогаш настинка. Имено, вирусите не се шират само на носната слузница, туку можат да стигнат и до фаринготимпалната цевка. И двете „цевки“ се нарекуваат уште и Евстахиеви туби, а ја поврзуваат назофарингеалната празнина со левото и десното средно уво. Воздухот поминува низ нив во тапанчето, а притисокот во средното уво се изедначува со надворешниот притисок. Ако една од Евстахиевите цевки се запуши, овој механизам повеќе не функционира и доаѓа до болка.

Зошто малите деца често имаат проблеми со воспаленија на увото?

Од една страна, бидејќи нивниот имун систем сè уште не е целосно развиен. Од друга страна, бидејќи нивните Евстахиеви цевки се пократки и поплитки отколку кај возрасните. Ова значи дека патогените можат полесно да стигнат до средното уво од назофарингеалната празнина. Од училишна возраст, овој проблем се појавува многу поретко.

Секој кој некогаш посетил педијатар со мало дете поради воспаление на увото, можел и самиот да се увери дека најчеста терапија, особено кога станува збор за бебиња и доенчиња, е антибиотска терапија. Лекови против болки и капки за нос се исто така едно од решенијата.

Како да препознаете дека детето има воспаление на увото?

Ако детето е претерано нервозно, почесто плаче, ако увото постојано се допира по увото, го масира и тегне; почнува да плаче посилно кога ќе го легнете… ова може да се знаци на воспаление на увото.

Често се појавува покачена температура, детето има главоболка, нервозно е или безволно и малаксало. Воспалението на увото често е придружено со затнат нос или зголемена секреција од носот.

Може ли да се спречи воспаление на уво?

Со оглед дека вирусите се една од причините за воспаление, треба да се спречи појавата на респираторна инфекција со одржување на хигиена, особено на рацете. Но, исто така, важно е редовно да се чисти носот на детето за да му бидат проодни дишните патишта.