Зошто бебињата се посебно нервозни во вечерните часови?

Во периодот помеѓу 16 и 22, многу родители ќе забележат дека нивните бебиња стануваат прилично раздразливи и плачливи. Сите стратегии на смирување во овој период престануваат да бидат ефикасни, а бебето може да ви се чини неутешно. Ваквото однесување кое почнува помеѓу 4. и 6., се завршува околу 12. недела, што особено на мајките знае да им биде фрустрирачко, и се прашуваат дали прават нешто погрешно.

Повеќето бебиња во периодот помеѓу првиот и третиот месец од животот може да бидат прилично вознемирени во доцните попладневни часови. Еве зошто тоа се случува и дали треба да имате причина за загриженост.

Во периодот помеѓу 16 и 22, многу родители ќе забележат дека нивните бебиња стануваат прилично раздразливи и плачливи. Сите стратегии на смирување во овој период престануваат да бидат ефикасни, а бебето може да ви се чини неутешно. Ваквото однесување кое почнува помеѓу 4. и 6., се завршува околу 12. недела, што особено на мајките знае да им биде фрустрирачко, и се прашуваат дали прават нешто погрешно.

Ваквото однесување е сосема нормално, иако не е познато што точно го предизвикува. Постојат неколку теории кои главно имаат врска со системот на преоптовареност. Едноставно речено малите бебиња може да бидат премногу стимулирани, а со оглед дека нивниот нервен систем не е доволно развиен, постои одредена граница на она што може да го поднесе.

Според мислењето на познатиот педијатар, д-р Харви Карп , првите три месеци од бебешкиот живот може да се сметаат за четврт тримесатр на бременоста. Истите услови кои бебето ги имало додека било во стаомкот (како нежно лулање, чувство на топлина и сигурност, шумови), би требало да се повторуваат и некои време откако бебето ќе дојде на свет.

Она што на бебињата во вакви моменти им е навистина потребно е да се наспијат. Нивното мало тело е уморно и треба да се одмори. Меѓутоа, трикот е во тоа што не се во состојба да се опуштат. Родителите исто така не ги забележуваат сигналите дека е време за спиење и наместо да го смират своето дете и да направт опуштена атмосефра за спиење, тие уште повеќе го стимулираат и анимираат.

Затоа, обрнете внимание на своето дете, па ќе забележите кога е навистина поспано. Со време овие навики ќе се менуваат, а може да се забележат одредени шаблони.