На бебињата не им треба перница

Лекарите советуваат детето во текот на првата година од животот да спие без перница. Главата, ако се користи, лесно може да потоне во перницата,а последица на тоа е прегревање или застој во дишењето.

На бебињата не им треба многу за безбедно да спијат: душек, креветче, воздух без чад и пониска температура во собата.

И стручњаците советуваат од првиот ден, бебињата секогаш, па дури и преку ден, да спијат на грб.

Ова е најважната мерка која на доенчето ќе му обезбеди мирен сон. Не треба да стравувате дека детето, ако спие во оваа положба, ќе се задуши од содржината што ја бљуцнало или повратило, бидејќи таа опасност не е ништо поголема кога детето спие во други положби.


Лекарите советуваат детето во текот на првата година од животот да спие без перница. Главата, ако се користи, лесно може да потоне во перницата,а последица на тоа е прегревање или застој во дишењето.

Најдобро, според стручњаците е детето да спие во специјална вреќа за спиење.