Зошто децата едноставно се среќни

Децата имаат сосема друга перцепција од возрасните, што, објаснуваат научниците, ги прави посреќни и побезбрижни.

Истражување на стручњаци од Мичиген покажало дека децата благодарение на мечтите креираат реалност во која секогаш царува радоста. За миг мечтаат дека се капетан на брод или кралеви на прекрасно царство, уживајќи во улогите.

“Поради тоа, својата енергија, за разлика од возрасните, ја трошат на позитивни работи. Иако, од една страна креираат сопствена реалност со своето мечтаење, од друга, живеат во овој момент и време, не замарајќи ги главчињата со грижата што ќе биде утре“, се наведува во извештајот на научницие кои студијата ја спровеле на деца на возраст од 3 до 10 години.

Стручњаците дошле и до заклучок дека предност на децата во однос на возрасните е тоа што во се успеваат да пронајдат повод за насмевка, па така и најтмурниот ден го бојат во ведри бои.