Зошто трудниците треба да јадат повеќе лубеница?

Поради високиот процент на вода, лубеницата помага во намалување на жиговината, овошните шеќери во неа помагаат во ублажување на утринските мачнини, а минералните состојки може да помогнат да се спречи можна појава на грчеви во мускулите.

Консумирањето лубеница за време на бремноста има огромни благодати за здравјето. Поради високиот процент на вода, лубеницата помага при намалување на жиговината. Исто така, овошните шеќери присутни во неа, помагаат за намалување на утринските мачнини и дехидрација, додека минералните состојки може да помогнат при спречување на можна појава на грчеви во мускулите, особено во третиот триместар.

Во однос на доматот, лубеницата е побогата со ликопен – антиоксидант кој шити од развој на карцином и кардиоваскуларни болести, го поддржува имуниот систем и претставува природна внатрешна заштита на кожата од штетните УВ зраци.

Неодамнешно истражување докажало дека ликопенот во форма на додаток ан исхраната го намалува ризикот од прееклампсија за 50%.

Научниците откриле и дека лубеницата содржи хранливи состојки како витамин А, Ц и 6, како и калиум и магнезиум кои се важни за бебешкиот вид , развојот на нервниот и имуниот систем. Освен за бебето, калиумот е важен и за самата трудница оти ја регулира рамнотежата на водата во крвта и во ткивата.