12 причини зошто бебињата се мали суперхерои

Може да дишат и да голтаат истовремено, да препознаат дали ги сакате или не, се смеат 300 пати на ден и имаат толку силен стисок да можат да ја држат целата својата тежина ако се фатат за нешто со прстињата.

Иако изгледаат мали и беспомошни, бебињата располагаат со сила и моќ. Зависни од родителите за многу нешта, но самостојни за фасцинантни работи. Нови истражувања покажуваат дека бебињата почнуваат да го  регистрираат говорот уште од 10. недела пред раѓањето, а тоа е многу порано од што мислиме ние.

 • Бебињата се раѓаат со нагласено софистициран слух. Може да одредат од каде звукот доаѓа 10 минути по раѓањето.
 • Неколку часа пред раѓањето способни се да го разликуваат гласот на мајката од останатите, а и јазикот со кој таа зборува од останатите јазици.
 • По 12 месеци големината на мозокот се дуплира. Мозокот на нвоороденчето тежи 10% од вкупната маса на телото, додека кај возрасните процентот паѓа на два.
 • Забите почнуваат да растат уште во утробата на мајката, шест месеци пред бебето да се роди.
 • Бебињата можат да дишат и да голтаат истовремено, и оваа можност ја губат околу седмиот месец.
Околу 6. месец од животот, бебето обично двојно ја зголемува својата родилна тежина, а до првата година и до три пати
 • Стисокот на новороденото бебе е толку силен да може да ја држи целата своја тежина ако со прстињата се фати за нешто
 • Дури по третата недела, бебињата почнуваат да плачат со солзи. До тогаш, само гласно викаат.
 • Бебињата се раѓаат со 300 коски, а возрасните имаат 206. За време на растењето некои коски се спојуваат.
 • Пред раѓање имаат повеќе сетила за вкус, од подоцна. Се наоѓаат на врвот на устата, од страна и позади, а не само ја јазикот.
 • Рецепторите за солено на јазикот се развиваат дури по четвртиот месец.
 • Бебињата во просек се смеат 300 пати на ден, а возрасните само 60 пати

Еден експеримент со бебиња на 18 месеци, открил дека тие надприродно се чувствителни на промените на расположението на оние околу нив и можат да препознаат дали ги сакате или не, дури и кога не ви гледаат лицето.