5 НОВОГОДИШНИ ОДЛУКИ ШТО ТРЕБА ДА ГИ ДОНЕСЕ СЕКОЈ РОДИТЕЛ: Не трчајте по совршенство, туку посветете им се на овие работи!

Експерт за родителство ги советува мајките и татковците да ги донесат овие 5 новогодишни одлуки!

Новогодишните празници се вистинско време да се радуваме, уживаме со најмилите, но и да донесеме некои големи одлуки. Секако дека предизвици и грешки секогаш се случуваат и тоа е нормално, но постојат некои одлуки што ќе ви дадат можност да го подобрите родителството и да го олесните животот со децата.

Крис Кетли, експерт за родителство открива 5 новогодишни одлуки кои можат да ви го разубават животот со децата.

  • Трудете се да бидете доволно добри, не совршени

Често создаваме некои идеологии и се обидуваме да трчаме по совршенство. Никој нема ист живот, исти деца, па затоа е невозможно да се достигне сликата што ја гледате кај другите. Да се ​​биде доволно добар значи да се следат потребите на детето, да се прилагодува на животот, па дури и да се дозволи нездрава вечера, малку повеќе цртани од време на време.

  • Бидете упорни со своите правила и граници

За да го воспитате детето, важно е да постојат некои правила. Ако го правите она што ќе кажете дека ќе го направите, така и детето го учите да го контролира својот живот.

  • Не ги потценувајте децата

Ако ја потценувате способноста на детето, тоа подоцна ќе направи проблем со неговата самодоверба. Дајте му можност да биде самостојно и одговорно, секако, следствено на возраста. Немојте да отидете ниту во друга крајност, па да очекувате од нив премногу или да ги споредувате со други деца.

  • Слушајте ги

Подоцна децата ќе сакаат да ви раскажуваат работи за својот живот ако сега им дадете можност и ги слушате. Оставете ги да зборуваат, вклучете се, набљудувајте ги.

  • Уживајте и забавувајте се

Сите знаеме дека смеата е најдобриот лек и дека на сите неизмерно ни е пријатна. Потрудете се во оваа година повеќе да се посветите на забава и дружење со децата, одвојте време за семејството.