6 причини за лош здив кај децата

Најчестата причина за лош здив е затнат нос, но има и многу други кои доведуваат до ваква состојба. 

Лошиот здив всушност е вообичаена медицинска состојба. Многу е честа кај малите деца, бидејќи поголемиот дел од бактериските активности може да се појават токму во устата, носот и забите. Причини може да има повеќе, а некои може да укажуваат и на сериозна медицинска состојба.

Дали лошиот здив секогаш е причина за загриженост и нешто на кое треба да му се даде повеќе внимание?

Ова се некои од најчестите причини за лош здив кај децата и начини на кои може да ја надминете состојбата:

  • СУВА УСТА

Ако вашето дете дише низ устата поради затнат нос, тогаш тоа веројатно ќе ги наруши бактериите во устата и ќе предизвика лош здив. Тоа поттикнува и орален, анаеробен раст на бактерии, прекумерна слуз во грлото, недостаток на кислород и плунка.

Сите овие состојби доведуваат до излачување на смртоносни соединенија наречени испарливи сулфурни соединенија. Други навики на детето, како што се цицање на палецот или ставање ќебе во устата, исто така може да предизвикаат сувост на устата и да потпомогнат раст на бактериите.

  • ЛОША ОРАЛНА И ДЕНТАЛНА ХИГИЕНА

Лошата хигиена, недоволно долгото, добро или често миење на забите и преостанатата храна меѓу нив може да доведат до лош здив. Бактериите од устата реагираат со честички од храна заглавени меѓу забите, заостанати на крајот на јазикот или на површината на крајниците и произведуваат многу непријатен мирис. Уште некои други причини за лош здив може да бидат кариес, забен камен или гранулом.

  • ЗАТНАТ НОС

Детето може да стави мал предмет, грашок, грав, парче хартија или што било друго во ноздрата. Тоа може да доведе до запушување и да го натера детето да почне да дише од устата што предизвикува лош здив.

  • ХРАНА СО СПЕЦИФИЧЕН ВКУС

Зачинетата храна како кромид, лук и сирење може привремено да предизвикаат лош здив.

  • ЛОШО ЗДРАВЈЕ

Дете со здравствени проблеми како што се тонзилитис, воспалени синуси, рефлукс или сезонски алергии може да има лош здив. Гингивостоматитисот е уште една здравствена состојба во која детето има воспалена уста, црвени непца и лош здив.

  • ЛЕКОВИ

Понекогаш земањето лекови предизвикува лош здив кај детето. Процесот на разградување на хемикалиите во лекот може да биде причината зошто тоа се случува.

Забелешка: Малите деца се повеќе склони кон лош здив кога почнуваат во градинка, бидејќи доаѓаат во контакт со други деца кои ги носат „нивните“ респираторни вируси. Овие вируси предизвикуваат постназално капење, конгестија и болки во грлото.