АКО НЕ СЕ ЧУВСТВУВАТЕ ДОБРО, ОСТАНЕТЕ ДОМА: Ова се симптомите на Ковид кој беснее во моментов

Повеќето симптоми на Ковид-19 се слични на оние што би ги добиле со настинка, вели д-р Сара Хохман, епидемиолог и раководител на Одделот за заразни болести во болницата „Tisch“ во Њујорк

Бројот на заразени со Ковид се зголемува токму за време на празничната сезона. Затоа е клучно да се знаат симптомите кои го придружуваат Ковид-19, но она што треба да се има предвид е дека тие се променија од почетокот на пандемијата.

Многу од симптомите на Ковид се чувствуваат како симптоми на настинка, пренесува „Хафингтон Пост“. Д-р Сара Хохман, епидемиолог и раководител на Одделот за заразни болести во болницата „Tisch“ во Њујорк, вели дека повеќето симптоми на Ковид-19 се слични на оние што би ги добиле со настинка.

Симптомите како што се отежнато дишење и болка во градите се причина да се побара лекарска помош што е можно поскоро

Најчестите симптоми се:

  • Течење на носот;
  • Болки во грлото;
  • Сува кашлица;
  • Главоболки;
  • Болки во телото;
  • Замор;
  • Зголемена телесна температура.

Губењето на вкусот и мирисот се сè поретки симптоми. Иако сè уште можете да ги имате, тие сигурно не се толку чести како што беа на почетокот на пандемијата.

Симптомите како што се отежнато дишење и болка во градите би биле причина да се побара лекарска помош што е можно поскоро. Д-р Џо Кабаза изјави дека овие симптоми во последно време се повеќе се појавуваат.

Вакцината против Ковид сè уште е вашата најдобра одбрана од вирусот.

Што можеме да направиме за да се заштитиме?

Основната хигиена што ја практикуваме, како што е миењето раце, е многу важна. Исто така, би требало да размислите и за носење маска на преполни места. И што е најважно, ако не се чувствувате добро, останете дома. Заштитете ги другите околу вас.