Јавноста збунета: Американскиот центар за контрола и превенција на болести по грешка објави дека коронавирусот се пренесува преку воздух

CDC предупреди на својата официјална веб-страница дека COVID-19 се пренесува преку ситни честички во воздухот, и дека вирусот така може да премине и повеќе од два метра, па потоа се пишмани и се врати на старите смерници во кои се вели дека вирусот главно се пренесува од човек на човек преку респираторни капки кога болно лице кашла, кива или зборува

Многумина останаа збунети по ненамерната грешка на CDC за пренос на вирусот

♦♦♦♦♦♦♦

Американскиот центар за контрола и превенција на болести неочекувано ги врати упатствата за пренесување на коронавирусот, отстранувајќи го делот за пренос преку воздухот што беше претходно објавен.

„Нацрт-верзијата на предложените измени на овие препораки беше објавена по грешка на официјалната веб-страница на агенцијата. CDC во моментов ги ажурира своите препораки во врска со пренесувањето на SARS-CoV-2, вирусот што предизвикува COVID-19, по воздушен пат”, изјави Џејсон Мекдоналд, портпарол на CDC за Си-Ен-Ен.

И покрај студиите кои покажаа дека новиот коронавирус може да се шири преку мали честички во воздухот, на веб-страницата на CDC сега пишува дека се смета дека COVID-19 се шири главно помеѓу луѓе во близок контакт, што е околу 1,8 метри и преку респираторни капки што се јавуваат кога заразено лице кашла, кива или зборува“.

Во ажурирањето во петокот, CDC додаде и нови заштитни мерки против COVID-19, вклучувајќи препораки за употреба на прочистувачи на воздухот

Американскиот центар за контрола и превенција на болести (CDC) во објавената „драфт-верзија“ предупреди дека COVID-19 може да се пренесе со мали честички во воздухот и дека вирусите така можат да преминат и повеќе од два метра.

Во ажурираните упатства за борба против болеста COVID-19, објавени на веб-страницата на агенцијата, исто така, се препорачуваше луѓето да користат прочистувачи на воздух за да го намалат внесот на микроби во затворени простории и со тоа да избегнат ширење на болеста.

„Вирусите што се пренесуваат преку воздухот се најзаразни, а CDC предупредува на зголемен ризик од ширење на болеста во простории што не можат да бидат добро проветрени.“

Исто така во петокот CDC ги ажурираше и упатствата за тестирање на коронавирус истакнувајчи дека секој што контактирал со заразено лице треба да биде тестиран за коронавирус.