БЕБЕШКИ РАЗВОЈ: “Големо“ дете на 24 месеци

Во овој период може да очекувате детето да сака да ги прави работите уредно и онака како што тоа сака. Тоа значи дека специфични игри ќе става на нему специфични места.

На возраст од 24 месеци или две години, играта со други деца е прифатлива, но делењето играчки не е. Во овој период децата не разбираат како е тоа а бидеш некој друг.

Што сега прави?

Со 24 месеци, детето веќе се качува по скали, може да сложува сложувалки и да се качи на столица за да го фати тоа што го сака. Ќе игра и со други деца, но ќе им ги зема играчките, не разбирајќи зошто поради тоа плачат, со оглед дека се уште не може да замисли како е тоа да се биде некој друг. Во овој период може да очекувате детето да сака да ги прави работите уредно и онака како што тоа сака. Тоа значи дека специфични игри ќе става на нему специфични места.

Ќе ви укажува на некои работи и ги разбира правилата на едноставните игри. Ова е идеално време за учење на едноставни друштвени игри.

Како може да помогнете?

Купувајте играчки кои го поттикнуваат развојот на одредени вештини и запишете се во библиотека за да земате книги кои ќе сака да ги разгледува и чита со вас. На возраст од 24 месеци, на вашето двегодишно дете му е важна играта насамо, но и со вас. Следете го неговото темпо и нека тоа ве води низ играта. Поставувајте му прашања врзани за играта, нека ги вокализира своите мисли за да го вежба својот речник.